Bronnen

Maria Hendrika

Maria Hendrika

Wanneer je op zoek wilt gaan naar de verhalen over Maria Hendrika, zoek dan vooral ook naar de naam Marie Henriëtte Anne van Oostenrijk, want onder die naam zal je haar vaker vinden dan onder de Nederlandse vertaling van haar echte naam. Net als bij het zoeken naar de geschiedenis van België is het zoeken naar Marie op het internet niet bepaald handig. Er zijn veel mensen die een website begonnen zijn zonder informatie op te zoeken en de feiten kloppen veelal niet. Kijk liever even in de universiteitsbibliotheken zoals die van het RUG. Daar vind je veel meer betrouwbare informatie en aangezien je weet dat ze leefde van 1836 tot 1902 in België, moet het vinden van naslagwerken niet moeilijk zijn.

zoekmachines

zoekmachines

Wil je toch meer informatie via het internet vinden, kijk dan eerst even in de zoekmachines om bronnen te kunnen vinden. Zelf heb ik weinig betrouwbare informatie kunnen vinden. Let altijd op de bron van de website en waar de informatie vandaan komt. Gebruik niet zomaar geschiedkundige feiten van websites voor een artikel of werkstuk zonder eerst te controleren of nog meer mensen dezelfde feiten op de website hebben staan. Het zou jammer zijn wanneer de informatie verkeerd is, want dat betekent dat je nooit tot een goed of logisch verhaal zal komen.

Wil je een handvat hebben om meer geschiedenis te kunnen lezen en wil je een manier hebben om te weten waar je zou moeten beginnen, lees dan eens History of the Modern World van Palmer. Hier vind je grote overzichten en informatie die zonder enige twijfel betrouwbaar is. Je zal er ook meer in lezen over de afscheiding van België en de rol van de Belgen tijdens de Boerenopstanden en de Eerste Wereldoorlog.