Het Belgisch Koninkrijk

belgisch koninkrijk

belgisch koninkrijk

Veel mensen leven in de veronderstelling dat België altijd al bestaan heeft. Dit is niet waar. Het land is zelfs een relatief jong land. Pas in 1830 werd het land een onafhankelijk land en kreeg het zelfbestuur, een eigen regering en de erkenning van andere landen waarmee het zichzelf een natie kon noemen. In alle jaren ervoor is België meerdere malen onder de voet gelopen. Hoewel het officieel een onderdeel was van Nederland (in welke naam dat ook mag zijn in de lange geschiedenis), is het lange tijd bezet geweest door de Spanjaarden en de Fransen. Een goede verhouding met Nederland lijkt daardoor ver te zoeken, maar dat is technisch gezien een vertekend beeld dat door amateurhistorici ontstaan is. De scheefgroei binnen de relatie tussen deze twee landen, kwam pas aan het einde van de achttiende eeuw echt naar boven. Dat was het moment dat Nederland wetten door ging voeren die louter voor België nadelig waren, en dat zorgde voor opstand.

De opstanden

Er wordt vaak gezegd dat België economisch getroffen werd door de wetten van Willem I in 1915. Dat is technisch gezien niet waar. Ook de Belgen konden profiteren van de mogelijkheden, maar het ging de Belgen om de vrijheden en de geloofskwesties. Vergeet niet dat de Belgen lange tijd overheerst waren door de katholieke bezetters. Het gevolg was dat er veel meer katholieken waren in het zuiden dan in het noorden. De wetten die opgesteld waren, waren bedoeld om de protestanten een bevoorrechte positie te geven. Dat schoot de Belgen in het verkeerde keelgat. Zij verenigden zich met de Belgische liberalen die meer vrijheden wilden hebben en het monsterverbond was gesloten. De opstanden konden niet neergeslagen worden, want Willem I had geen geld en geen middelen. De revoluties die dreigden hebben ervoor gezorgd dat Willem I eieren voor zijn geld koos en de Belgen af liet scheiden van Nederland. Achteraf gezien is het onwaarschijnlijk dat er een andere oplossing geweest zou zijn, gezien het grote revolutiejaar niet lang op zich liet wachten.

Het Belgische koninkrijk heeft het sindsdien zwaar te verduren gehad. Vlak nadat het door de meeste landen erkend was, kwam het revolutiejaar, gevolgd door de periodes van nationalisme, die uiteindelijk uit zouden monden in de Eerste Wereldoorlog, welke gevolgd zou worden door de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment is het Belgische koninkrijk nog altijd onafhankelijk en zit de monarchie sterk in het zadel.